Over

Samen delen: onze open access policy

 

We kiezen er voor zo veel mogelijk informatie te delen. Dan kan het gaan over algemene informatie op onze website, maar ook over documenten, zoals werkboeken, formulieren, schema’s enzovoorts. Materiaal wat we gebruiken in onze behandeling en zelf hebben gemaakt, of materiaal van anderen wat we bewerkt hebben. Dat kan ook gelden voor eHealth modules.

 

Waarom?

De documenten die wij voor onze behandelingen gemaakt hebben en blijven maken zijn vergoed door de belastingbetaler of premiebetaler. Wij zijn daar al voor betaald. Het is gebruikelijk in Nederland om dit soort materialen achter gesloten deuren te verbergen. Dat zorgt er voor dat alle zorgaanbieders niet alleen het wiel zelf moeten uitvinden, maar ook nog eens dat ze externe partijen daarvoor betalen, of elkaar een rekening sturen voor de dingen die ze gemaakt hebben. Dat geldt dan met name voor werkboeken, vragenlijsten en eHealth modules. Daarnaast doen al die zorgaanbieders hetzelfde als het gaat over zorgpaden, kwaliteitssystemen en andere zorg gerelateerde zaken. Wij vinden dat dat anders moet.

 

Wat is open source?

Open source (bron) of open access (toegang) betekent dat spullen vrijelijk beschikbaar zijn, om te gebruiken en verder te verbeteren. Deze benadering wordt onder andere in de software ontwikkeling (https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_source) en in de wetenschap (https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_access) gebruikt om tot verbetering en doorontwikkeling te komen. Iemand maakt iets om zelf te gebruiken, een ander vindt het waardevol en gebruikt het ook en weer iemand anders past het aan en maakt het beter. Om het vervolgens weer als open source voor anderen beschikbaar te maken. Op deze manier ontstaan er goede en bruikbare therapie materialen die gratis zijn en blijven. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar ook kwaliteit verhogend. En ook nog eens gewoon eerlijk.

Hoe doet u mee? Wanneer u als hulpverlener materiaal downloadt vande website www.openggz.nl vragen we u als deelnemer te registreren. We hebben de website openggz.nl specifiek gemaakt als ‘deel en verbeter’ plek voor hulpverleners. Maar we zijn zeker ook benieuwd naar de reacties van de cliënten of patiënten die gebruik maken van dit materiaal, dus feedback of verbetering van het materiaal vanuit gebruikersperspectief is uiterst waardevol!

Deel en verbeter betekent dat we bestanden plaatsen die door anderen gebruikt, aangevuld, gewijzigd of verbeterd kunnen worden. Zo ontstaan steeds bruikbaardere versies, of bijvoorbeeld verschillende versies voor verschillende doelgroepen.

 

Kortere termijn plannen

Wanneer OpenGGZ voldoende van de grond komt willen we bezien of we ook andere diensten kunnen aanbieden. Een training kan geven voor een groepje collega’s, of komen vertellen over een onderwerp waar u veel verstand van heeft. Dat kan een manier worden om de veel te dure commerciële opleidings- of bijscholingsdagen te omzeilen. Laten we het gewoon aan elkaar vertellen, in een ruimte of zaaltje die we toch al hebben. Dat kan veel geld besparen. Misschien kunt u goed teksten schrijven of redigeren. Een website bouwen voor een goed GGZ project. Helpen organiseren. Er is veel te bedenken!

 

Continuïteit en langere termijn

Zeker wanneer zorgaanbieders de eHealth willen blijven inzetten is betrouwbaarheid en continuïteit van OpenGGZ nodig Het lijkt dan zinvol een stichting OpenGGZ op te richten die de voortgang waarborgt en niet afhankelijk maakt van personen.

 

Meer weten?

Neem contact op met Wessel van Beek, beheerder van deze website, behandelaar en bestuurder binnen GGZ Veenendaal, voor informatie, uitwisseling van materiaal of andere feedback: via wvanbeek@ggzveenendaal.nl of via ons contactformulier.